Reizen met Stupor Mundi

Responsive image

Voor mensen die houden van cultuur, geschiedenis en lekker eten organiseert "Stupor Mundi" reizen naar plaatsen en streken die op een bijzondere manier verbonden zijn met het verleden: "beleef de geschiedenis waar zij gemaakt is." 
Genieten van de Middeleeuwen wordt nóg intenser als u zich verzekerd weet van een geod verzorgde reis en deskundige begeleiding. Alle reizen worden - zowel naar vorm als inhoud - met de grootst mogelijke zorg georganiseerd. 

Historisch Thüringen 8-daagse reis

Responsive image

‘Historisch Thüringen’, 8-daagse reis Duitsland

periode                               8-15 september 2019
reissom                                1.645,=

Thüringen, ‘het groene hart van Duitsland’, is Duitsland op zijn mooist. Een combinatie van natuurschoon, cultuur en een meer dan duizendjarige geschiedenis. Er is zoveel moois te zien in Thüringen dat het moeilijk kiezen is. Maar gelukkig hebben we een volle week.
De geschiedenis van de markgraven van Thüringen is één van de thema’s van deze reis. Dankzij hen werd Thüringen het centrum van de Middeleeuwse hofcultuur. U maakt kennis met (het werk van) beroemde minnezangers zoals Walther van de Vogelweide, Wolfram van Eschenbach en Hendrik van Veldeke, die schitterden op de ‘Sängerkrieg’ die in 1207 op de Wartburg werd gehouden.
We bezoeken een paar van de favoriete residenties van de Thüringer markgraven (Wartburg, Creuzburg, Neuenburg) en verdiepen ons in Lodewijk IV en zijn vrouw, de Hongaarse koningsdochter Elisabeth, de heilige Elisabeth van Thüringen, die onsterfelijk is geworden door haar korte en dramatische leven. In de bisschopsstad Naumburg bezoeken we markgravin Uta en Ekkehard en de andere beelden van de ‘Naumbuger Meister’.
De 18e eeuw is opnieuw een bloeiperiode van Thüringen, met Weimar als culturele hoofdstad van de ‘Duitse klassieke tijd’ met culturele grootheden zoals Bach, Goethe, Schiller, Liszt en Richard Strauss.

Groninger kerken in de Middeleeuwen

Responsive image

periode                               19—20 oktober 2019
reissom                                200,=

 Het Middeleeuwse culturele erfgoed van de provincie Groningen is heel bijzonder: nergens ter wereld zijn – in zo’n betrekkelijk klein gebied – meer Middeleeuwse kerken bewaard gebleven dan hier. Ruim 130 kerken en kerkjes, waarvan een groot aantal is opengesteld voor bezichtiging. Dat er nog zoveel Middeleeuwse kerken te bewonderen zijn, is voor een belangrijk deel te danken aan het werk van de Stichting Oude Kerken Groningen (SOKG), die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert.

 In dit jubileumjaar organiseert ‘Stupor Mundi’ een tweedaagse reis ‘Groninger kerken in de Middeleeuwen’ (19-20 oktober), met een bezoek aan een aantal van de mooiste Middeleeuwse kerken en kerkjes die Groningen rijk is. Kerken en kerkenbouw staan ook centraal op twee bijzondere tentoonstellingen op het programma van deze reis. 

*      In Museum Helmantel (Westeremden) loopt deze zomer de expositie Groninger Kerken / Europees Erfgoed.  Op deze expositie worden schilderijen getoond die Henk Helmantel heeft gemaakt van interieurs van kerken en kloosters in Groningen en Europa. Ook zijn er Middeleeuwse beelden, meubels te zien en stillevens met Middeleeuwse voorwerpen.

*      Ook in het kloostermuseum St. Bernardushof (Aduard) is de komende maanden een bijzondere tentoonstelling te zien. De expositie Van klei naar klooster besteedt ruime aandacht aan de bouwkunst van de Cisterciënzers. Aan het vernuft en de innovatieve kracht van deze kloosterorde is het te danken dat er vanaf de 13e eeuw in Groningen een enorm aantal bakstenen kerken verrijst, waarvan de meesten in de laatromaanse bouwstijl.

reisvoorwaarden

Reisvoorwaarden Stupor Mundi

Op alle overeenkomsten met Stupor Mundi zijn reisvoorwaarden  van toepassing.