cursussen

Responsive image

SEIZOEN 2023-2024

Vanaf het najaar van 2023 geef ik voor U3L weer verschillende cursussen met de Hoge Middeleeuwen als centraal onderwerp. Cursussen bestaan doorgaans uit vijf bijeenkomsten van 2 uur. 

najaar 2023
Grote Middeleeuwers (Hengelo en Zwolle)
Zwolle: 5x op maandag vanaf 13 november
Hengelo: 5x op donderdag vanaf 16 november

voorjaar 2024
Canterbury Tales (Hengelo en Zwolle)
Hengelo: 5x op dinsdag vanaf 16 januari
Zwolle: 5x op donderdag vanaf 18 januari

Staufers en Welfen (Hengelo en Zwolle)
Hengelo: 2x op dinsdag vanaf 27 februari
Zwolle: 2x op donderdag vanaf 29 februari

Voor de precieze data, verdere bijzonderheden en aanmelding verwijs ik u graag naar de website van de betreffende organisatie:

U3Lwww.u3l.nl

 

cursus Grote Middeleeuwers

Responsive image

Wanneer het zich laat aanzien dat de wereld toch niet zal vergaan, slaat de stemming in Europa na het jaar 1000 radicaal om. De lethargie rond de millenniumwisseling maakt plaats voor nieuw elan. Lang opgekropte spanning ontlaadt zich op allerlei manieren. Veranderde omstandigheden scheppen een vruchtbaar klimaat voor een andere tijdgeest, een nieuw bewustzijn met felle overtuigingen en onstuimige gebeurtenissen. De geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) is er een van grote heftigheid.

de Canterbury Tales

Responsive image

Engeland in de Middeleeuwen

In de Canterbury Tales vertelt de schrijver Geoffrey Chaucer over een groep pelgrims op weg naar Canterbury. Voordat zij op pad gaan, wordt afgesproken dat iedereen in het gezelschap twee verhalen zal vertellen: één op de heenweg, één op de terugweg. Wie het beste verhaal vertelt, wint een gratis maaltijd. Dan vertrekken ze. Een bonte stoet pelgrims, allemaal met hun eigen achtergrond en hun eigen verhalen. Een unieke dwarsdoorsnee van de feodale Middeleeuwse samenleving. Handwerkslieden, monniken, kooplieden, vrouwen, nonnen en ridders. Hun verhalen zijn als het leven zelf. Nu eens uitbundig, dan weer ingetogen, vroom, geestig, deugdzaam of ondeugend.

Staufers en Welfen

Responsive image

De Duitse geschiedenis van de 12e-13e eeuw staat voor een belangrijk deel in het teken van twee grote vorstenhuizen: het Frankische huis van de Welfen en het huis van de Zwabische Staufers. Twee dynastieën die nauw met elkaar verbonden zijn door familiebanden – maar ook door conflicterende ambities.