cursus Vrouwen en Vorsten

Responsive image

Als je de geschiedschrijving moet geloven, spelen vrouwen nauwelijks een rol in de Middeleeuwen. De zoeker wordt vaak uitsluitend gericht op mannen en hun verrichtingen. Aan vrouwen wordt veel te weinig recht gedaan. In werkelijkheid staan naast die grote mannen dikwijls vrouwen van formaat. Kleurrijke, getalenteerde vrouwen die een onmisbare bijdrage leveren aan het succes van hun man.

Reizend tussen verschillende Europese landen, ontmoet u in deze cursus tien illustere echtparen uit de Hoge Middeleeuwen (1000-1300). In vijf middagen maakt u kennis met tien vorsten van formaat. Zij worden geflankeerd door hun indrukwekkende vrouwen, die naast hun rol als echtgenote en moeder hun mannetje staan op allerlei gebied: cultureel, politiek - soms zelfs op het slagveld.
In de cursus wordt ingegaan op het grote belang van familiebanden en uitgekiende huwelijkspolitiek. Door de vervlechting en onderlinge verbondenheid van vorstenhuizen zijn de Middeleeuwse vorstendommen veeleer internationale familiebedrijven dan natiestaten.