cursus "Strijd in het Midden-Oosten"

Het werd ooit het Morgenland genoemd. Of de Levant, “het land waar de zon opkomt”. Het gebied ten oosten van de Middellandse Zee waarvoor wij vandaag de dag geen betere verzamelnaam hebben dan de globale richtingaanduiding: het Midden-Oosten.
De Levant is al duizenden jaren het kruispunt bij uitstek van volkeren, godsdiensten en culturen. Hier liepen de handelswegen van oost naar west, hier trokken de karavanen van zuid naar noord. Nergens anders kwamen de drie grote monotheïstische godsdiensten intensiever met elkaar in contact dan hier. En al die tijd is de regio ook het toneel van niet aflatende strijd.

Deze cursus schetst een beeld van de oorzaken en omstandigheden van de belangrijkste conflicten die zich in het Midden-Oosten hebben afgespeeld – en van de strijd die er nog steeds in alle hevigheid woedt. In woord en beeld wordt u rondgeleid in de complexe wereld van het Midden-Oosten. Een verhaal dat vijfduizend jaar geleden begint - in de tijd van de Sumeriërs - en doorloopt tot de dag van vandaag.
Hoe uiteenlopende belangen, uit de hand gelopen geestdrift en sluwe machtspolitiek leiden tot veel spektakel, tragische dieptepunten en bizarre gebeurtenissen. Met ruime aandacht voor de ontwikkelingen in de regio van af de Eerste Wereldoorlog.

In vijf bijeenkomsten van 2 uur komen ze allemaal voorbij: Assyriërs, Babyloniërs, Joden, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Seltsjoeken, kruisvaarders, Mongolen, Mamlukken en Ottomanen. 

Het begeleidend materiaal bij de cursus wordt aangeboden in de vorm van hand-outs en readers.
Uw bijdrage in de kosten hiervan (€ 10,=) wordt verrekend aan het begin van de cursus.