cursus "Siciliƫ - Schoonheid en Tragiek"

Sicilië, in het hart van de Middellandse Zee, is eeuwenlang een politiek en cultureel centrum geweest. Door de centrale ligging heeft het altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs: opeenvolgende golven van beschaving maakten het eiland tot een smeltkroes van culturen die in alles terug te vinden is: in de bouwwerken, in de kunst, in het eten en in de taal.
Onder de heerschappij van de Normandiërs en de Hohenstaufen groeit Sicilië in de 12e-13e eeuw zelfs uit tot een van de rijkste en machtigste koninkrijken in Europa. Sicilië is dan ook een van de belangrijkste centra van herontdekte kennis uit de Oudheid en geleerdheid uit de Arabische wereld. Het is ook een bloeitijd van cultuur. Palermo, Cappella Palatina, Monreale, Cefalù.....nooit was Sicilië mooier.

In deze cursus van vijf bijeenkomsten van 2 uur wordt ook de tragische keerzijde besproken. Hoe het eiland in de loop van de geschiedenis steeds weer is uitgebuit, verwaarloosd en geminacht. Eeuwenlange onverschilligheid en economische achterstelling hebben diepe sporen getrokken.Tot diep in de 20e eeuw behoorden Sicilië en Zuid-Italië tot de armste, meest miserable gebieden van Europa. Met alle gevolgen van dien, zoals de onthutsende groei van de mafia.

Het begeleidend materiaal bij de cursus wordt aangeboden in de vorm van hand-outs en readers.
Uw bijdrage in de kosten hiervan (€ 10,=) worden verrekend aan het begin van de cursus.

 ** deze cursus is een uitstekende voorbereiding op de 13-daagse studiereis naar Sicilië (mei/juni 2023), die door Gregor Dijkhuis georganiseerd en begeleid wordt. Deelname aan de cursus vormt nochtans geen enkele verplichting tot deelname aan de studiereis of omgekeerd.