lezingen

Responsive image

Wilt u meer weten over de Hoge Middeleeuwen? Of bent u gefascineerd van opmerkelijke personen of bijzondere gebeurtenissen uit die tijd? Naast verschillende cursussen verzorg ik lezingen voor verenigingen en gezelschappen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur. Informeer gerust – en uiteraard geheel vrijblijvend - naar de mogelijkheden. Hieronder worden al een aantal mogelijkheden beschreven.  

cursussen

Responsive image

SEIZOEN 2021-2022

Zodra de coronapandemie het toelaat, geef ik in het voorjaar van 2022 een cursus met de Hoge Middeleeuwen als centraal onderwerp.

de Middeleeuwse Zomer (5 bijeenkomsten)

U3L - voorjaar 2022
Hengelo - Zwolle

Voor de precieze data, verdere bijzonderheden en aanmelding verwijs ik u graag naar de website van de betreffende organisatie:

U3Lwww.u3l.nl

 

cursus De Middeleeuwse Zomer

Responsive image

Rond het jaar 1000 verandert het klimaat: er breekt een warmteperiode aan. Dat geschenk van de natuur luidt een tijdperk in van nieuwe levenskracht en vooruitgang. Van optimisme, veerkracht, en inventiviteit. Europa bloeit op; er groeit een nieuwe, zelfbewuste houding. De blik gaat naar buiten, over de eigen grenzen heen.

Energie, strijdlust en vernieuwing maken de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) tot een tijd die bruist van de vitaliteit. Een bloeiperiode van groei, expansie, en sociale en culturele veranderingen. Ontwikkelingen over de eigen grenzen heen, die Europa aaneensmeden tot een eenheid.

Het is de tijd van kruistochten, kloosters, ketters en kastelen. Van godsdienst en geleerdheid. Van machtsstrijd tussen pausen en keizers. Kennis en cultuur bloeien volop in al-Andalus en Sicilië. Grote veldslagen en beslissende ontwikkelingen vormen de verbindende schakels die Europa steeds meer tot een eenheid maken.

In vijf bijeenkomsten van 2,5 uur worden steeds twee cruciale gebeurtenissen uit de Hoge Middeleeuwen behandeld.