Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige Keizer

Responsive image

Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige Keizer

 

In 2015, precies 800 jaar na zijn koningskroning in Aken, is bij Uitgeverij Aspekt mijn biografische kroniek over Frederik II uitgekomen.

Keizer Frederik II van Hohenstaufen (1194-1250) is een van de meest opmerkelijke persoonlijkheden van de Middeleeuwen.
Frederik II was koning van Sicilië en Duitsland en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Daarnaast was hij ook: geleerde, hervormer, talenwonder, wiskundige, beschermer van de kunsten, kastelenbouwer en een permanente doorn in het oog van de Kerk. Hij stichtte de eerste staatsuniversiteit, was de belangrijkste wetgever van de Middeleeuwen, en geldt als de eerste moderne natuurwetenschapper. 

Als vorst en als persoon was Frederik II fascinerend en omstreden. Door tijdgenoten werd hij “Stupor Mundi” genoemd: “hij die de wereld versteld doet staan.” Niemand werd meer bewonderd en meer verketterd dan hij.
Wie was die keizer die tot drie keer toe geëxcommuniceerd werd - maar gewoon aan de macht bleef? Die de enige vreedzame Kruistocht van de geschiedenis ondernam? Die honderden kastelen liet bouwen (waaronder het raadselachtige Castel del Monte) maar slechts één kerk?

Achthonderd jaar later heeft Frederik II nog niets ingeboet aan actualiteit. Zijn rationele, onorthodoxe bestuursstijl verdient een nadere kennismaking. Net zoals zijn oneigentijdse verhouding met de islam en zijn levenslange strijd met de Kerk.

Keizer Frederik II is het onderwerp van deze biografische kroniek, die leest als een spannend verhaal. Precies acht eeuw na zijn kroning in Aken, is dit de eerste Nederlandstalige uitgave over deze verbazingwekkende, eigenzinnige vorst. Een gedegen studie, die is uitgemond in een bonte aaneenschakeling van spectaculaire gebeurtenissen, uitzonderlijke prestaties en vermetele ondernemingen.

“Stupor Mundi” – Kroniek van een eigenzinnige Keizer (Gregor Dijkhuis).
paperback - 312 pag.  - 140 afbeeldingen
prijs: € 22,95. Bij verzending per post: € 25,=

info@stupormundi.net