lezingen

Responsive image

Wilt u meer weten over de Hoge Middeleeuwen? Over opmerkelijke personen en/of of bijzondere gebeurtenissen uit die tijd? Naast verschillende cursussen verzorg ik lezingen voor verenigingen en gezelschappen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur.
Informeer gerust – en uiteraard geheel vrijblijvend - naar de mogelijkheden. Hieronder vindt u een lijstje onderwerpen.  

De Middeleeuwse Zomer

Responsive image

In november 2021 is mijn nieuwe boek uitgekomen: 
De Middeleeuwse Zomer

Wanneer rond het jaar 1000 de wereld toch niet vergaat, slaat de stemming om. Europa richt zich op; er groeit een nieuwe zelfbewuste houding. De blik gaat naar buiten, over de eigen grenzen heen. De natuur helpt een handje mee. Rond het jaar 1000 verandert het klimaat: er breekt een warmteperiode aan. Dat geschenk van de natuur luidt een tijdperk in van nieuwe levenskracht en vooruitgang. Van optimisme, veerkracht en inventiviteit. Energie, strijdlust en vernieuwing maken de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) tot een bruisende tijd. Een bloeiperiode van groei, expansie, opkomende handel, sociale en culturele veranderingen. Het is ook de tijd van kruistochten, kloosters, ketters en kastelen. Van godsdienst en geleerdheid. Van machtsstrijd tussen pausen en keizers. Van opbloeiende kennis en cultuur, grote veldslagen en beslissende ontwikkelingen, die de afzonderlijke Europese landen nauwer met elkaar verbinden.

Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige Keizer

Responsive image

Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige Keizer

In 2015, precies 800 jaar na zijn koningskroning in Aken, is bij Uitgeverij Aspekt mijn biografische kroniek over Frederik II uitgekomen.

Keizer Frederik II van Hohenstaufen (1194-1250) is een van de meest opmerkelijke persoonlijkheden van de Middeleeuwen.
Frederik II was koning van Sicilië en Duitsland en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Daarnaast was hij ook: geleerde, hervormer, talenwonder, wiskundige, beschermer van de kunsten, kastelenbouwer en een permanente doorn in het oog van de Kerk. Hij stichtte de eerste staatsuniversiteit, was de belangrijkste wetgever van de Middeleeuwen, en geldt als de eerste moderne natuurwetenschapper.